Roman gelanceerd, op naar Nepal. - Reisverslag uit Munstergeleen, Nederland van Mieke Simons - WaarBenJij.nu Roman gelanceerd, op naar Nepal. - Reisverslag uit Munstergeleen, Nederland van Mieke Simons - WaarBenJij.nu

Roman gelanceerd, op naar Nepal.

Door: Mieke Simons

Blijf op de hoogte en volg Mieke

13 November 2019 | Nederland, Munstergeleen

Beste trouwe lezers,

Na een afwezigheid van enkele maanden meld ik me weer bij jullie. Zoals eerder aangekondigd werd mijn eerste roman gepresenteerd op 9 november. Dat is nu vier dagen geleden. De presentatie heeft al mijn verwachtingen overtroffen, dus ik ben zeer tevreden. Maar nog lang niet helemaal, want nu start de periode van verkoop en ook dat vergt heel wat netwerken en investering. Maar zonder moeite geen prijs, zoals mijn vader altijd zei, dus gewoon doorgaan en met elk stapje kom ik dichter bij een doel, welk dat ook moge zijn.

Een van mijn doelen was om opnieuw naar Nepal af te reizen. Welnu, dat plan wordt werkelijkheid en wel op 23 januari aanstaande, een hele maand lang. Overbodig te zeggen dat ik er naar uit kijk, maar ook goed dat het nog even duurt, want ook hiervoor is voorbereidend werk aan de winkel, zoals jullie weten. Deze keer gloort er een laptopproject aan de horizon, waarvoor ik bezig ben contact te leggen. Raar maar waar, laptops zijn in Nederland goedkoper dan in Nepal, dit in tegenstelling tot desktops. En aangezien wij nog steeds in een wegwerpmaatschappij leven vragen heel wat - nog goede - laptops om een tweede leven. Nepal is een prima plek voor zo'n tweede leven, mijn BBAS-school in Thakurdwara, Bardia in het bijzonder, als specifieke plek om deze afgeschreven exemplaren met open armen te ontvangen.

Verder zal de inmiddels actieve bibliotheek flink worden aangevuld. Met behulp van Mina, die nu in Kathmandu studeert, kan ik een mooie serie nieuwe boeken aanschaffen in het uitgebreide assortiment boekwinkels in de hoofdstad en als extra pakket in de bus meenemen. Ook zie ik mogelijkheden voor een nieuwe creatieve activiteit: werken met vilt. Vooral in Kathmandu en Pokhara zie je prachtige 'handicrafts' van vilt, dus het materiaal moet daar aanwezig zijn. Ik hoop vooraf in mijn eigen omgeving een of twee workshops te volgen om de beginselen van het vilten een beetje onder de knie te krijgen en over te brengen aan kinderen in Bardia.

Mina, het meisje uit het arme gezin van zeven dochters, studeert sinds een half jaar computerkunde in Kathmandu. Enkele maanden daarvoor was ze wanhopig omdat ze zou moeten gaan werken na haar basisschool. Geen geld voor studie in hun gezin. Mina is zo ijverig en talentvol. 'Dat gaat niet gebeuren,' dacht ik bij mezelf en heb twee oude bekenden - die ik ooit daar ontmoette en op de school heb geintroduceerd - gevraagd om Mina's studie samen te sponsoren. De Zwitserse Cyndie en de Deen Simon zeiden 'ja' en zo gebeurde het dat Mina in juni kon starten met haar studie. Vooral de toekomst voor meisjes is essentieel voor de ontwikkeling van Nepal, las ik in een NRC-artikel, dus met meer bijdragen zouden meer meisjes dezelfde weg kunnen gaan als Mina.

Met 50 euro per maand maak je het verschil tussen een betere toekomst voor een leergierig meisje en een traditionele toekomst, waarin hetzelfde meisje veel te jong in een huwelijk terecht komt met bekende gevolgen.
Wie doet er mee?

En heb je een nog goede laptop die werkeloos is geworden? Trek aan mijn bel en hij kan zo instappen in mijn project.

Namaste,

• 13 November 2019 - 17:30

Er ging even iets mis

• 13 November 2019 - 19:35

Jacqueline :

Toppie, dat je weer een nieuw vooruitzicht hebt en naar Nepal gaat. Ik ben een laptop voor je die je mee mag nemen. Hier staat hij werkloos.
    Groetjes Jacqueline

Verslag uit: Nederland, Munstergeleen

Terug naar Nepal.

Namaste,
Mieke.

04 November 2024

Een nieuw vooruitzicht

01 Januari 2024

Van Lutjebroek naar Bardia, op de fiets.

12 December 2023

Weer een reddende engel

10 December 2023

Verbinding

08 December 2023

Afzien en genieten
Mieke

Van november 2015 t/m januari 2016 reisde ik solo door India en Nepal, heb vele avonturen beleefd, maar vooral veel mensen ontmoet. Ik ben opgelicht in Delhi, heb in diezelfde stad een fietstocht gemaakt door een onovertroffen verkeersdrukte, vergezeld door hartsvrienden en verstokte wereldreizigers Willeke en Be. Vervolgens in Nepal een korte Himalayatrekking met 3 Nederlandse vrouwen en een gids, fijne contacten met een Italiaanse fotograaf en andere ruige Himalayaklimmers. Na 4 weken belandde ik in Bardia, nabij het daar gelegen wildpark en werd uitgenodigd op de plaatselijke school. Daar heb ik uiteindelijk 3 weken vrijwilligerswerk gedaan en via donaties uit Nederland de school van vele materialen kunnen voorzien. Hier ben ik mee doorgegaan vanuit Nederland, heb de contacten warm gehouden en ben heel blij dat ik aanstaande februari voor 4 weken terug kan gaan. Opnieuw met educatieve materialen vanuit o.a. donaties. Mijn vorige reis eindigde in India, nadat ik de grens Mahendranagar-Banbassa met paard en wagen ben overgestoken, op weg naar Rishikesh, spiritueel centrum van de wereld. Op die plek luidde ik 2016 in en kreeg spoedig enkele malen apenvisite op mijn hotelkamer. Uiteindelijk ben ik via een kort verblijf in Delhi teruggevlogen naar huis, als een rijker persoon, maar moeizaam wennend aan mijn oude wereld. Ik hoop op deze site mijn avontuur schrijvend te kunnen vervolgen. Tijdens mijn verblijf in Bardia liet deze site het afweten en heb ik mijn lezers bediend via e-mail. Mocht je interesse hebben in het vervolg, laat dit dan even weten middels een bericht op deze site. Namaste, Mieke.

Actief sinds 06 Nov. 2015