Hard werken in de hitte
Door: Mieke Simons
Blijf op de hoogte en volg Mieke
01 Juni 2022 | Nepal, Bardiya
Beste lezers,
In mijn vorige verhaal kondigde ik de vrijmarkt in Maastricht aan, waar Marie-José en ik zoveel mogelijk spullen wilden verkopen met opbrengsten voor Bardia. Behalve een mooie ervaring mag het resultaat er ook zijn met een bedrag van ruim 400 euro! Met een auto tot de nok toe gevuld werden we door Greg, de man van Marie-José, afgezet bij het park in Maastricht om vervolgens een keer of tien heen en weer te lopen naar onze plek voor het brengen van tassen en dozen naar hun voorlopige bestemming. Nog nauwelijks alles uitgestald kwam de eerste koper al voor een elektrische trein. En dat ging zo de hele dag door, tien uur lang. Mensen uit alle windstreken, zelfs vanuit België en Duitsland, zochten naar mooie spullen en koopjes. Vooral de sjaals waren in trek en wat is het dan leuk als je er een verhaal bij hebt. Ik wist niet dat verkopen mij zo gemakkelijk zou afgaan, waarschijnlijk gestimuleerd door het goede doel én door de verkoopervaring van Marie-José. Niet alles werd verkocht, de resterende spullen blijven opgeslagen voor een volgende verkoop. En voor iedereen die mooie spullen daarvoor wil doneren, laat het alsjeblieft weten, dan kunnen we dat onderling regelen. Geen rommel alsjeblieft, maar vooral spullen die gewild zijn. We gaan niet wachten tot volgende Koningsdag, maar zoeken tussendoor andere gelegenheden voor verkoop.
Intussen gebeurde er in Bardia ook heel veel. Jacqui Holth arriveerde eind maart vanuit Australië en is uiteindelijk ruim vier weken gebleven. Dit bij temperaturen die snel opliepen tot veertig graden. Zij is dagelijks bezig geweest om de bouw van de laatste klaslokalen te organiseren en vele andere werkzaamheden die hebben geleid tot een nog betere uitstraling van het geheel. Daarnaast is er aandacht besteed aan het veiligheidsbeleid, samen met safety-manager Amrita. Toen eind april Pabo-stagiaire Iris Somers arriveerde, na een lichte cultuurshock in Kathmandu, is Jacqui nog een week gebleven voor de uitleg en overdracht van een aantal punten. Een perfecte introductie van Iris, die vooraf al online met een aantal mensen daar in contact was.
Een perfecte timing toen bleek dat ook Sonja rond die tijd terugkeerde vanuit Nederland. Iris verblijft in een kamer bij Sonja en het is voor haar heel fijn om elke dag even te sparren in het Nederlands. Sonja kent het klappen van de zweep daar wel, na ruim tien jaar, kan Iris voorzien van veel achtergrondinformatie en eventueel voorstellen aan meer mensen die iets kunnen betekenen in de stage van Iris. Ook ik onderhoud regelmatig contact en merk dat - naast haar eigen enthousiasme - haar bijdrage in onderwijskennis en didactische vaardigheden heel waardevol is, zowel voor leerlingen als leerkrachten. Zeker gezien de duur van haar stage, tien weken, waarin Iris bijna dagelijks actief is op school, kan zij veel signaleren en mogelijkheden aandragen, die beter beklijven bij herhaling. Alles bij elkaar is er sprake van een stroomversnelling en waarschijnlijk een forse inhaalslag na corona.
Hoe ik zelf hierin verder ga weet ik momenteel nog niet, later dit jaar moet blijken in hoeverre er nieuwe reismogelijkheden zijn, ook in mijn thuissituatie. De maandelijkse ondersteuning van enkele studenten gaat door van hieruit en is zelfs uitgebreid met een nieuwe donateur. Vele kleintjes maken een grote. In deze moeilijke periode met het vele negatieve wereldnieuws is het goed om te zien dat er achter de schermen veel mensen bezig zijn met activiteiten voor een betere toekomst. Delen is daarin vermenigvuldigen.
Daarbij kan ik melden dat mijn nieuwe boek in de laatste fase is beland, de beoordeling door uitgevers waarbij de eerste indruk positief is. Maar liefst 32 vrouwen vertellen hun emigratieverhaal, zowel vanuit als naar Nederland. Een combinatie van mijn geliefde thema's: vrouwenlevens, reizen en taal.
Wordt vervolgd,
liefs,
Mieke
Doneren kan via IBAN nummer
NL57 TRIO 0320 3366 62 t.n.v. M. Simons o.v.v. project Bardia
01 Juni 2022 - 11:57
Sharlene Lucia:
Spannend, mooie veranderingen. Heel interessant om dit allemaal te kunnen doen. Ik had het gevoel dat ik daar aanwezig was. Het is toch Fijn om dit allemaal te kunnen doen voor een ander. Succes.
Veel liefs en plezier.