Bardia én ontspanning bereikt. - Reisverslag uit Kathmandu, Nepal van Mieke Simons - WaarBenJij.nu Bardia én ontspanning bereikt. - Reisverslag uit Kathmandu, Nepal van Mieke Simons - WaarBenJij.nu

Bardia én ontspanning bereikt.

Door: Mieke Simons

Blijf op de hoogte en volg Mieke

08 Januari 2022 | Nepal, Kathmandu

Goedemorgen, namaste,
Bij deze mijn eerste bericht vanuit Thakurdwara, zoals het uitgestrekte dorp heet bij Bardia National Park. Wat is de busreis goed verlopen, tegen alle verwachtingen in! Ondanks dat ik er ontspannen aan begon, wederom dankzij mijn gouden steun en toeverlaat Mina, was er onderhuids toch de angst voor slapeloosheid met uitputting tot gevolg. Ik ben de jongste niet meer en dan voel je zo’n nacht nog dagenlang na-ijlen, alsof je tot de morgenstond in de kroeg hebt gezeten. We hadden een comfortabele plek voorin met kantelende stoelen, ik aan het raam. Rijden maar. Ter voorbereiding hadden we een overheerlijke portie echte vlaamse frieten genuttigd in een niet eerder ontdekt tentje in Thamel, Kathmandu, met dé mayonaise erbij. Mina smulde ervan, wist niet dat dit zo lekker kon zijn. Deze mayonaise is daar niet te koop, maar wordt zelf bereid en aangezien ik per se Mina’s familie – die zelf wel frieten bakt – hiervan wil laten proeven heb ik de kok gevraagd om een flinke portie in te pakken. Geen probleem.

Gewapend met een grote fles water en wat vers fruit begonnen we aan de lange reis. Eerst een paar uur afdalen vanaf ruim 1300 meter hoogte, tijdens spitsuur dus stapvoets, daarna de lange rechte maar hobbelige weg naar Butwal, urenlang. Om de zoveel uur is het P-time, dan kan iedereen tussen de struiken verdwijnen voor een kleine of grote boodschap, of er wordt gestopt om iets eet- of drinkbaars te kopen. De eerste uren worden op groot scherm voorin nog Bollywoodfilms en muziekvideo’s vertoond met een teringherrie, maar daarna wordt iedereen rust gegund. We vielen in een diepe slaap, af en toe even wakker en merkbaar ver verwijderd van de grote stad. En toen kwam het daglicht terug, op slechts zes tot zeven uur verwijderd van Bardia, veertien uur reizen later. Op een grote busparkeerplaats stonden rijen met kraampjes opgesteld voor ontbijt. Nou ja, verse koffie of thee en veel snacks, wat ik niet als ontbijt beschouw. Om goed wakker te worden een stevige zwarte koffie en even naar de hurk-wc. Terug in de bus kwam er een appje van Tilak, de onderwijzer in exacte vakken, met de vraag hoe laat we zouden arriveren. Hij wilde mij meteen meenemen voor een tripje naar Surkhet (paar uur reizen!) met zijn leerlingen. Moeilijk om te weigeren, maar dit gaat echt niet gebeuren, dacht ik. Eerst maar eens goed landen bij Sonja, bovendien op haar verjaardag, en dan prioriteiten stellen voor het vervolg.

Steeds meer bekende plekken kwamen voorbij, van boeiend commentaar voorzien door Mina. We passeerden de nieuwe brug, grote trots, over de Karnali-rivier en ik voelde de opwinding stijgen om bijna weer in Bardia te zijn. Mina vertelde over de toename van luipaarden in het wildpark. Zij verschuilen zich overdag grotendeels, maar gaan in de nacht op zoek naar voedsel en steeds vaker bij de mensen. Zo is haar hond al doodgebeten, ook de hond van de familie Khadka waar ik vaker logeer, en kan het dus zomaar gebeuren dat je oog in oog komt te staan met een luipaard, als je bv ergens logeert met een buitentoilet. Als prooi schijnen ze nu nog dieren boven mensen te verkiezen, maar ja, ik moet er toch even niet aan denken. En ook later niet. De mensen hier leven ermee, ik vind het zeer interessant om te ontdekken hoe ze dit doen, maar om hier als westerling te wonen is toch echt heel moedig. Díe vrouw, mijn Friesche vriendin Sonja, zie ik als we haar Homestay bereiken, nadat we in het dorp onze enorme bagage in een touctouc hebben geborgen, ook weer zoiets waarvan ik nooit geloof dat het mogelijk is. ‘Kan niet bestaat niet’ blijkt hier steeds weer op te gaan. Met open mond bekijk ik die taferelen en kan alleen maar stil zijn of glimlachen.

Enfin, we begroeten Sonja met felicitaties voor haar 49e verjaardag, zoon en knuffelbeer Sandesh vliegt me om de nek. Mina reist door naar haar nabij wonende familie en ik installeer me in de prachtige schone kamer. Wat heb ik daarnaar verlangd! Even later word ik bediend met verse thee en honingtoast, wat bijpraten en dan tijd voor een middagdutje. Ik doe mijn eerste handwasje, tijd om alles op te schonen. Bagage uitpakken en goed verdelen over de diverse bestemmingen. Na mijn dutje trek ik schone kleren aan en nestel me rondom het kampvuur. Budhi, Sonja’s partner, bereidt de barbecue voor. Scharrelkippenboutjes worden een voor een op de grillplaat gelegd. Enkele andere gasten schuiven aan, waaronder een jong Frans stel uit de Pyreneeën. Leuk om weer eens Frans te spreken en informatie uit te wisselen over onze drijfveren om hier te komen. Zij zijn vooral bergbeklimmers, hebben recent de tocht naar Everest Basecamp gemaakt en gaan terug voor een rots- en ijsbeklimming van een moeilijke ‘peak’. Ze wonen in de omgeving van Lourdes, in Argeles-Gazost. Ik vertel over mijn ouders, die elkaar daar voor het eerst ontmoet hebben, maar ook over de camping in Argeles-Gazost waar Anton en ik in 2015 waren en van waaruit ik per fiets de Aubisque beklommen heb. Zoveel herinneringen aan deze regio, ook de start van mijn Camino de Santiago in St.Jean-Pied-de-Port in 2001. Zij kennen het allemaal.

Dan wordt Sonja’s verjaardagstaart opgediend. Budhi, dochter Uhsa, zoon Sandesh en enkele vrienden zijn erbij gekomen. Sonja blaast de kaarsjes uit, we zingen massaal Happy Birthday en toosten met de drankjes die Budhi serveert. Rumpunch voor mij, zoete Nepalese wijn voor enkele anderen. Daarna lonken de kippenboutjes waarbij de kok des huizes nog wat gerechtjes serveert. Rond tienen voel ik dat het tijd is voor een nieuwe slaap, maar dan in horizontale positie. Morgen om 11 uur wacht mijn lunch bij Mina’s familie, vader, moeder en zeven dochters.
Ik voel mij gedragen door de mensen hier, maar ook door jullie ondersteunende woorden en gulle donaties die maken dat ik doorga. Vele kleintjes maken één grote.

Dank, ook namens de mensen hier,

Doneren kan via IBAN nummer
NL57 TRIO 0320 3366 62 t.n.v. M. Simons o.v.v. project Bardia

• 08 Januari 2022 - 09:29

Marian:

Hallo Mieke,
    Alweer zo'n heerlijk reisverslag. Ik lees ze 's morgens in bed al.
    Groetjes, Marian

• 08 Januari 2022 - 09:52

Sandra:

Hoi Mieke, wat een heerlijk warm bad waarin je telkens terecht komt. Dat heb je echt verdiend. Mooi reisverhaal. Ik geniet er telkens van. Neem je rust want reizen is vermoeiend. Geniet en ik wacht op je volgende verhaal

• 09 Januari 2022 - 11:49

Corry:

Hallo Mieke. Heel fijn te lezen dat je na een lange busreis samen met Mina goed bent aangekomen in Bardia. Op naar nieuwe avontuurlijke belevenissen. Sterkte en succes met alles en geniet vooral.
    Lieve groetjes CorenHar.

Verslag uit: Nepal, Kathmandu

Relativeren.

Beste mensen,

Dag twee in Kathmandu. Na een doorwaakte reisnacht met naweeën van mijn struikelpartij was ik toe aan een lange slaap. Ondanks de geluiden van een nooit slapende stad lukte het toch een tijdje weg te dromen en iets meer ontspannen aan de dag te beginnen. In de spiegel kijkt me nog steeds een soort spook aan, maar ik moet nu accepteren dat dit een aantal dagen kan duren en het gelukkig van tijdelijke aard is. Dit kun je van veel andere ellende niet zeggen. De relativering van mijn eigen sores is niet moeilijk als ik hier over straat loop. Toch lachen de mensen hier veel en zijn zo vriendelijk. Zodra ik de zonnebril van mijn neus haal zie ik een schok bij de ander, maar daarna komt meteen vriendelijkheid en goedbedoelde raad. Van allerlei zalfjes tot zakjes met hete rijst. Even heb ik een boerka overwogen, maar vooralsnog is de zonnebril afdoende om al te veel bekijks af te wenden.

In de ochtend ga ik op pad voor wat kleinigheden, waaronder een bestelling voor thuis. In Nederland houd ik niet meer van winkelen, maar hier is het nog steeds een feest met al die kleurenpracht. Het is best rustig, weinig toeristen te bekennen, terwijl ik me van eerder herinner dat januari al aardig wat reizigers aantrok. Ook de daling van de roepiekoers heeft kennelijk niet kunnen voorkomen dat de mensen wegblijven. Vliegschaamte? Ik las recent dat hier nog weinig mensen last van hebben, blijkend uit het aantal geboekte vliegreizen. Geen idee, maar toerisme is hier toch de belangrijkste bron van inkomsten, dus het zal zeker gevolgen hebben. In een berichtje van Umesh, de berggids van de Poonhilltrekking, lees ik dat het Annapurnagebied vorige week getroffen is door een zware lawine met nogal wat dodelijke slachtoffers en vermisten, zowel buitenlanders als Nepalese gidsen. Maar goed, dit risico geldt voor alle berggebieden ter wereld.

Het is fris tot koud, maar de zon schijnt. Ik ga op zoek naar een bepaalde boekhandel, waarover Benti Banach mij vertelde. Benti is journalist bij de Limburger en heeft mij vorige week thuis geinterviewd over mijn roman. Het artikel komt binnenkort in de krant. Maar ook reist Benti vaak naar India en Nepal, heeft een tijdje op een school gewerkt in de Indiase Spitivallei en daarover een boek geschreven, getiteld 'in de schaduw van de Boeddha'. Dit boek heb ik ooit aangeschaft en later doorgegeven aan Sonja in Bardia, die het nu in haar homestay bewaart voor haar gasten. Maar goed, Benti vertelde vorige week dat zijn boek naar het Engels is vertaald en te koop is bij een bepaalde boekhandel in Kathmandu. Ik vind de winkel snel en vraag naar het boek. "Benti, Benti, ofcourse I know him" zegt de ontwapenende eigenaar van de zaak en pakt het boek van een stapeltje. Inderdaad, dit is het. Ik koop twee exemplaren, waaronder een voor de bibliotheek in Bardia. Verder is het een snoepwinkel voor liefhebbers van goede boeken. Geen populaire toeristenzaak, maar kwaliteit. Straks kom ik terug met Mina en gaan we een collectie uitzoeken voor onze bibliotheek.

Rond het middaguur wacht Mina beneden in mijn hotel. Ik neem haar mee naar mijn kamer, waar ze een keuze mag maken uit een van de vier laptops die ik heb uitgestald en opgeladen. Ze kiest voor de kleinste. Ik laat haar zien hoe alles werkt en wijzig de taal naar Engels. Dan lopen we gearmd naar lunchcafé Pumpernickel voor heerlijke cappucino en een kleine lunch. Mina is dol op chocolade, maar ze heeft nog nooit een croissant gezien, laat staan geproefd. Dat wordt dus een chocoladecroissant. Ik neem een stuk spinaziequiche, die ik hier eerder heb geproefd. Tijdens mijn vorige reis vroeg Mina of ze met me mee mocht naar Kathmandu, zo graag wilde ze reizen en steden zien. Nu ze hier studeert en woont verlangt ze vaak terug naar de rust en frisse lucht van Bardia, maar vooral naar haar familie. De offers om verder te komen in het leven en straks hopelijk een baan met behoorlijk inkomen. Ze is een doorzetter en gemotiveerd genoeg om vol te houden.

Dan samen naar de boekhandel, waar nu de zoon ons ontvangt. Een knappe belezen jongeman, die graag adviseert over de meest geschikte boeken voor een schoolbibliotheek. Zowel voor kinderen van 4 jaar oud in de Nepalese taal als Engelstalige boeken voor tieners tot 16 jaar. Te kust en te keur, het houdt niet op, wat een keus. We worden zelfs meegenomen naar het magazijn op de eerste verdieping, waar nog meer jeugdliteratuur op ons staat te wachten. Terwijl alle boeken in dozen worden geborgen voor vervoer en de rekening wordt opgemaakt neem ik Mina mee naar het terras van Gaia voor een drankje, ter overbrugging van de wachttijd. Daar word ik herkend door de obers, zelfs in deze toestand. Terug in de boekhandel staan de dozen klaar, reken ik ruim 400 euro af en nemen we een taxi terug naar mijn hotel. Bishesh biedt aan mij over enkele dagen naar het busstation te brengen om alles mee in te laden voor vervoer naar Bardia.

Een welbestede dag. Mina neemt trots haar laptop mee en gaat terug naar haar eigen plek. We zullen elkaar nog zien voor mijn vertrek naar Bardia en bij terugkeer. Morgen ontmoet ik Bishesh weer, later in de middag en zondag komt Ashish hierheen. Hem ken ik ook van de school in Bardia en hij is, net als Mina, in Kathmandu gaan studeren. Ook met hem onderhoud ik regelmatig contact, maar ben benieuwd naar zijn ervaringen in de grote stad. Je leest het later wel.

Ik breng het niet meer op om weer de deur uit te gaan voor het avondeten, neem wat vers fruit op mijn kamer en val daarna een paar uur in slaap. Buiten galmt de muziek flink door. Ik smeer nog wat zalf op mijn gehavende gezicht, de zalf die ik vanochtend bij een apotheek vond en versnelling van mijn huidherstel belooft. Bij gebrek aan warme rijst in een zakje.

Ik wens jullie allen een mooi weekend. Tot spoedig.

08 Augustus 2023

Het boek is te koop.

06 Oktober 2022

Een virtuele wereldreis
Mieke

Van november 2015 t/m januari 2016 reisde ik solo door India en Nepal, heb vele avonturen beleefd, maar vooral veel mensen ontmoet. Ik ben opgelicht in Delhi, heb in diezelfde stad een fietstocht gemaakt door een onovertroffen verkeersdrukte, vergezeld door hartsvrienden en verstokte wereldreizigers Willeke en Be. Vervolgens in Nepal een korte Himalayatrekking met 3 Nederlandse vrouwen en een gids, fijne contacten met een Italiaanse fotograaf en andere ruige Himalayaklimmers. Na 4 weken belandde ik in Bardia, nabij het daar gelegen wildpark en werd uitgenodigd op de plaatselijke school. Daar heb ik uiteindelijk 3 weken vrijwilligerswerk gedaan en via donaties uit Nederland de school van vele materialen kunnen voorzien. Hier ben ik mee doorgegaan vanuit Nederland, heb de contacten warm gehouden en ben heel blij dat ik aanstaande februari voor 4 weken terug kan gaan. Opnieuw met educatieve materialen vanuit o.a. donaties. Mijn vorige reis eindigde in India, nadat ik de grens Mahendranagar-Banbassa met paard en wagen ben overgestoken, op weg naar Rishikesh, spiritueel centrum van de wereld. Op die plek luidde ik 2016 in en kreeg spoedig enkele malen apenvisite op mijn hotelkamer. Uiteindelijk ben ik via een kort verblijf in Delhi teruggevlogen naar huis, als een rijker persoon, maar moeizaam wennend aan mijn oude wereld. Ik hoop op deze site mijn avontuur schrijvend te kunnen vervolgen. Tijdens mijn verblijf in Bardia liet deze site het afweten en heb ik mijn lezers bediend via e-mail. Mocht je interesse hebben in het vervolg, laat dit dan even weten middels een bericht op deze site. Namaste, Mieke.

Actief sinds 06 Nov. 2015