Waar is de grote M ?? - Reisverslag uit Kathmandu, Nepal van Mieke Simons - WaarBenJij.nu Waar is de grote M ?? - Reisverslag uit Kathmandu, Nepal van Mieke Simons - WaarBenJij.nu
VIP-Report

Waar is de grote M ??

Door: Mieke Simons

Blijf op de hoogte en volg Mieke

05 December 2015 | Nepal, Kathmandu

Beste mensen,
Een dezer dagen begon mij iets op te vallen: ik heb hier in Nepal nog geen enkele MacDonalds gezien, zelfs geen Pizzahut. Kan het dan werkelijk zo zijn dat deze wereldgigant hier geen poot aan de grond heeft gekregen? Op een aantal plekken waar ik geweest ben hadden ze moeten staan: aan de randen van de stad, langs doorgaande routes, in het centrum van de stad is er altijd wel minimaal een te vinden. Helemaal niets. Die grote M staart je nergens tegemoet. Dus vandaag maar eens gevraagd aan mijn favoriete ober op de plek waar ik vaak kom. Hij moest even nadenken, had er misschien nog nooit echt van gehoord, maar hij weet zeker dat MacDonalds in Kathmandu niet bestaat. En dan bestaat ie ook niet in heel Nepal, is mijn conclusie. Morgen, op weg naar Bardia, ga ik nog eens opletten, maar verwacht het ook daar niet.

In India zochten we soms wanhopig onze toevlucht tot Pizzahut of MacDonalds, gewoon om eens iets anders te proeven. Maar de tijden zijn veranderd, je vindt nu vele wereldgerechten op allerlei plekken. En om Anton over de drempel van zo'n tent te krijgen mag een wereldwonder heten, zulke zware principes laten varen.....

Verder moest mijn Leki-wandelstok gerepareerd worden. Hij kon alleen nog op de langste stand en dat red ik niet met vervoer. Bij een trekking-sportzaak binnen gelopen en daar werd ik vriendelijk geholpen door een Nepalees die mijn stok kon repareren. Vandaag terug gegaan. De stok kan weer in elkaar geschoven worden en de eigenaar van de zaak wilde geen enkele rupee accepteren. Ik heb vanalles geprobeerd, maar hij bleef weigeren. 'Nepalese gesture, lady'. Alsof ze het in de schoot geworpen krijgen. Zo kan het dus ook.

Verder kreeg ik een mail van de Italiaan Gianfranco, die nu in Bangladesh verblijft, een land waar nauwelijks toeristen komen. Aangekomen in de hoofdstad Dhaka mocht hij alleen onder politiebegeleiding door de stad! Dat wil wat zeggen, lijkt me heel eng. Vervolgens is hij het binnenland in gegaan met een bus, waarin hij als enige westerling. Na 10 uur in die gammele overvolle bus is hij in een mangrovewoud beland, waar Bengaalse tijgers in het wild lopen. Nou, ik mag blij zijn als ik straks in Bardia National Park een tijger zie vanuit een veilige auto of iets dergelijks. Er zijn vele gradaties van backpackers: sommigen gaan niets uit de weg, de hoogste graad wat mij betreft. Maar die hoef ik echt niet te halen, stel je voor!

Ik ben al blij als ik op deze manier kan rondtrekken en elke dag kan afsluiten met een paar mooie ervaringen. Ik zie best op tegen de lange busreis van morgen, maar eenmaal alles op orde kan ik me er wel aan over geven. Gewoon zitten en laten rijden. Op die plek blijf ik 3 weken, vier daar dus Kerst voor zover mogelijk, reis daarna door naar Rishikesh in India, waar ik Oud op Nieuw ga meemaken. Rishikesh is de bakermat van de yoga, ook een pelgrimsoord aan de Ganges en beroemd omdat de Beatles er een tijd verbleven hebben, met name George Harrison.

Ik maak het niet te lang vandaag,
tot mails vanuit Bardia.

groet, Mieke.

• 05 December 2015 - 09:37

Jeannine Van Aalst:

Hallo Mieke.
    Wat een verhaal weer. Wat ervaar en veleef je toch elme dag weer.
    Geen grote M in heel Nepal schrijf je en toch kom he ook zonder grote M je dagen goed door hoop ik.
    Ben altijd heel benieuwd en geïntereseerd naar je mooi veschreven verhalen.
    Wat ben je bevoorrecht, om de hele andere cultuur van medemensen van zo dichtbij te ervaren en mee te beleven.
    We wensen je heel veel succes tie, met de lange reis per bus en alle goeds ook daar weer de komende 3 weken!!!
    Het gaat je goed, wordt weer veel mooie ervaringen rijker rond de komende Kerstmis en zorg goed voir jezelf!!! Super dat je stok weer zo vriendelijk in orde werd gemaakt. Top.
    Een hartelijke groet voor jou can ons twee.
    Harry en Jeannine. Xxx

• 05 December 2015 - 13:57

Lida Donners:

Hoi Mieke,

Eindelijk is het dan 5 dec. en kan de echte "zwarte Piet" uit de kast komen!!

Wat ik allemaal zo lees is jou reis een groot avontuur, heerlijk, Mieke geniet van de vriendelijkheid van de mensen die zich bovenal niet druk maken of men bruin, zwart, wit of gekleurd met dikke rode lippen of goud gekleurde oorbellen door het leven gaat!

Wij kijken uit naar je volgende verhaal!

Liefs van Sint en Piet, wij vergeten je niet!

• 05 December 2015 - 16:13

Sandra:

Hi Mieke,
    Raar ja, je verwacht de mcdonalds oo iedere plek in de wereld. Soms wel heerlijk, soms weer niet. Het is heerlijk om local voedsel te eten en uit te proberen maar soms snak je toch naar westers eten. Wij hebben het een keer gepresteerd om een keer het vliegtuig te nemen , aansluitend met de taxi met rugzak en al naar de eerste de beste mcdonalds te reizen. Echte cultuurbarbaren maar na al dat local eten was het gewoon heerljk. Die hamburger was de heerlijkste hamburger ooit

• 05 December 2015 - 16:19

Sandra:

Er is een stuk tekst weggevallen in mijn vorige stukje waar ik in heb geschreven dat je een geweldige reis maakt. Ik vind het super knap dat je dit doet. Ik vertel thuis over je belevenissen en ze zijn helemaal enthousiast. Geniet en doe voorzichtig, oja, op Bonaire is ook geen Mc Donalds. XxxSandra

• 06 December 2015 - 00:16

Marianne:

Lieve Mieke,

Prachtige verhalen, ik geniet er elke dag van, dank daarvoor!
    Ik wens je een goede reis en hoop dat je in Bardia even echt tot rust kunt komen.
    Hoewel daar natuurlijk ook weer vanalles op je pad zal komen...
    Geniet ervan!

Marianne Ivens (ik zet nu toch maar even mijn achternaam erbij, om verwarring te voorkomen))

• 06 December 2015 - 08:22

Victor :

Goede reis verder. We genieten steeds weer van je verhalen. Gr. Gertie en Victor

• 10 December 2015 - 15:34

Leo:

Mieke, leuk nog iets te horen van Gianfranco. Wat een lef(gozer). Maar vind het jammer dat je niet een paar weekjes intreedt in dat klooster. Was al benieuwd naar je ervaringen daar. Heb op zo'n plek ook heel bijzondere ervaringen gehad, vandaar. Begin weer langzaam aan te sluiten. Blijf gezond en bij je EB.

Verslag uit: Nepal, Kathmandu

10 December 2015

Mijn eerste schooldag.
VIP-member
Mieke

Van november 2015 t/m januari 2016 reisde ik solo door India en Nepal, heb vele avonturen beleefd, maar vooral veel mensen ontmoet. Ik ben opgelicht in Delhi, heb in diezelfde stad een fietstocht gemaakt door een onovertroffen verkeersdrukte, vergezeld door hartsvrienden en verstokte wereldreizigers Willeke en Be. Vervolgens in Nepal een korte Himalayatrekking met 3 Nederlandse vrouwen en een gids, fijne contacten met een Italiaanse fotograaf en andere ruige Himalayaklimmers. Na 4 weken belandde ik in Bardia, nabij het daar gelegen wildpark en werd uitgenodigd op de plaatselijke school. Daar heb ik uiteindelijk 3 weken vrijwilligerswerk gedaan en via donaties uit Nederland de school van vele materialen kunnen voorzien. Hier ben ik mee doorgegaan vanuit Nederland, heb de contacten warm gehouden en ben heel blij dat ik aanstaande februari voor 4 weken terug kan gaan. Opnieuw met educatieve materialen vanuit o.a. donaties. Mijn vorige reis eindigde in India, nadat ik de grens Mahendranagar-Banbassa met paard en wagen ben overgestoken, op weg naar Rishikesh, spiritueel centrum van de wereld. Op die plek luidde ik 2016 in en kreeg spoedig enkele malen apenvisite op mijn hotelkamer. Uiteindelijk ben ik via een kort verblijf in Delhi teruggevlogen naar huis, als een rijker persoon, maar moeizaam wennend aan mijn oude wereld. Ik hoop op deze site mijn avontuur schrijvend te kunnen vervolgen. Tijdens mijn verblijf in Bardia liet deze site het afweten en heb ik mijn lezers bediend via e-mail. Mocht je interesse hebben in het vervolg, laat dit dan even weten middels een bericht op deze site. Namaste, Mieke.

Actief sinds 06 Nov. 2015