Storm voor de stilte - Reisverslag uit Bardiyā, Nepal van Mieke Simons - WaarBenJij.nu Storm voor de stilte - Reisverslag uit Bardiyā, Nepal van Mieke Simons - WaarBenJij.nu

Storm voor de stilte

Door: Mieke

Blijf op de hoogte en volg Mieke

02 December 2023 | Nepal, Bardiyā

Storm voor de stilte

Marian en ik zijn het er roerend over eens, om door een land als Nepal te kunnen reizen moet je geen kniesoor zijn, anders erger je je voortdurend. Wil je vooral genieten van dit prachtige land dan is het raadzaam je eigen cultuur en gewoontes voor een groot deel overboord te zetten. Voorlopig althans. ‘Adventure starts where plans end’, daar komt het in feite op neer. Zodra je je openstelt voor het nieuwe en het andere zul je geraakt worden door heel veel. Een aaneenschakeling van verrassingen die zijn weerga niet kent.

Het paradoxale op school is bijvoorbeeld de discipline die gehandhaafd moet worden en mede tot uiting komt in het dagelijks openingsritueel en de kledingvoorschriften, terwijl aan de andere kant de lokalen stoffig, vuil en rommelig blijven. Elke dag opnieuw jeuken mijn handen om de boel aan kant te maken, en dat doe ik dan ook regelmatig, maar er is nog geen dag voorbij of de chaos is terug. Voor mij dan. Ik vermoed dat geen enkele Nepalees dit ook zo ervaart. Het voelt soms dubbel om kinderen er op te wijzen dat er opgeruimd moet worden. Hoe dienstbaar ze zich ook opstellen, dit is van een andere orde. Cultuurverschillen dus weer. Ik heb hier te maken met mensen die heel dicht bij de natuur leven en immuun lijken voor allerlei ziektekiemen zoals wij die kennen.

Twee dagen geleden namen 34 kinderen uit diverse klassen deel aan de competitie portrettekenen. De bladen werden genummerd, er werden setjes van twee personen gemaakt die elkaar ieder een uur mochten portretteren in zwart-wit. Na een enorm kabaal van door elkaar kletsende kinderen kon ik wat orde aanbrengen en kwamen er wonderlijke resultaten tevoorschijn. Ayush assisteerde me waar mogelijk, zeker als het qua taal moeilijk werd voor mij. Probeer maar eens een Nepalees accent te ontcijferen met een keur aan andere geluiden om je heen, zeker als je vermoeid raakt.

Na afloop leeder ik nog enkele jongens een tectonic op te lossen. Zelf ben ik behoorlijk verknocht aan deze cijferpuzzels en hoopte daar iets van over te dragen. Taal is hierbij ondergeschikt, dus dat scheelt. Drie jongens ontdekten de kneepjes stap voor stap en kregen van mij alle puzzels mee naar huis. Ik beloofde de volgende dag nieuwe aan te leveren, kwestie van downloaden en printen. Mooie manier om de hersens te trainen voor studie en meer. Toen was het mooi geweest, op zoek naar een touctouc. Die bracht me langs de Homestay van Sonja om mijn bagage op te halen en opnieuw mijn intrek te nemen bij de zeven zussen.

Marian en Marco zijn twee dagen op safari geweest. De eerste dag per jeep, samen met andere gasten, de tweede te voet. En zij hadden enorme mazzel, want sinds weken verscheen er een tijger, van heel dichtbij zelfs. Iedereen bevroor toen de tijger vrij agressief naderde, zo hoorde ik na afloop. De chauffeur en de gids reageerden professioneel door een flinke klap te geven met een bamboestok, waarop de tijger het hazenpad koos. Best grappig, je gaat op safari in de hoop een tijger te spotten, wat niet zo vaak lukt, en als het dan eenmaal wel gebeurt en te dichtbij komt dan hoop je dat het beest zich snel uit de voeten maakt, bij wijze van speken. Enkele foto’s zijn nog net gelukt. Ook de neushoorn met baby was een extra cadeautje wat niet elke junglebezoeker ontvangt.

Op vrijdag, mijn laatste schooldag, begeven Marian en Marco zich samen met mij in de jungle van de school. Marco biedt een computerles aan, Excel in het bijzonder. Weinig leerlingen melden zich voor deelname, alsof ze massaal toe zijn aan rust of buiten spelen. Marian vertelt in de hoogste klassen over haar Great Himalaya Trail, maar loopt ook tegen pubergedrag aan. Blijkbaar is de discipline vooral bedoeld voor officiële lessen en voelen ze zich vrijer bij een gastles. Jammer, het was ook vaak anders, zeker de eerste jaren in mijn herinnering. Maar ook weer een ervaring. Door wat rond te kijken en hier en daar mensen te spreken krijg je toch een globaal beeld van dit schoolleven. Ook pubers verschillen wereldwijd mogelijk niet zo veel van elkaar.

Een vijfkoppige jury beoordeelt de portrettekeningen. Vanaf het podium maak ik de winnaars bekend. Derde prijs van 100 roepies ex aequo voor twee meisjes, tweede prijs van 300 roepies voor een meisje en ook de hoofdprijs van 500 roepies gaat naar een meisje. Iedereen belooft hard door te oefenen voor volgend jaar. Marco houdt het na een uur voor gezien, er is te veel onrust in het lokaal en te weinig concentratie. Marian en ik lopen het dorp in om even af te schakelen en voor een samosa-lunch. En weer ben ik omringd door stof en zweet, terwijl een aantal docenten al vesten en sjaals dragen. Mijn opvliegers behoren toch echt tot het verleden.

De middag staat opnieuw in het teken van afvalverzameling. Met andere klassen van jongere kinderen trekken we in een grote optocht door het dorp, gewapend met afvalzakken, vele posters en een trom. Iedereen zal weten dat wij er zijn en waarvoor. Je moet dit soort acties blijven herhalen om wat effect te oogsten, zoveel is duidelijk. Als we na een uurtje bij de straatmarkt arriveren kunnen daar onze zakken geleegd worden. Nog een rondje over de markt met teksten en tromgeroffel en dan ben ik helemaal gaar. Terug naar school, spullen inzamelen en wegwezen. Niet dus. Schoolhoofd Tilak verzoekt ons nog even te blijven. Dan maar aansluiten bij een potje volleybal, tenslotte ben ik toch al bezweet. De kinderen vinden het vooral leuk om Marian en mij de bal toe te spelen, dat plezier is hen gegund. Je merkt dat velen het echt nodig hebben zich fysiek uit te leven na een week klassikale les.

Het bekende afscheid met tikka’s dan toch. We worden op het podium gehesen, de halve school verzamelt zich rondom en dan begint de ceremonie. Van vele docenten ontvangen Marian en ik niet één maar twee tikka’s op het voorhoofd. Het rode poeder loopt mijn ogen binnen, maar ik geef geen krimp. Ieder een bloemenkrans en sjaal, daarna mogen nog wat leerlingen het resterende poeder over ons verdelen. Ik houd een korte toespraak en spreek de hoop uit nog vaak terug te mogen keren. Deze symbolische verbinding tussen Oost en West is mooi, kan een onderlinge cultuuruitwisseling en begrip in gang zetten. Wij leren van elkaar. Geduld, veerkracht én enorm veel andere krachten van Nepalezen waar wij alleen maar met ontzag naar kunnen kijken. In mijn ogen zijn wij niet superieur, alleen maar omdat we wat meer geluk hebben met onze geboortegrond en kansen. Toch is dit nog steeds de perceptie van velen en blijft het moeilijk die te doorbreken. Kleine beetjes maken een grote, laten we dit blijven proberen en nooit opgeven.

Nu een luie rustdag met rond 4 uur vanmiddag de afscheidsborrel door Marian, Marco en mij in de Freedom Bar. Enkele families en docenten zijn uitgenodigd. Dan vroeg onder zeil voor de reis van morgen. Na deze stormachtige weken tijd voor stilte. Hopen mag altijd.

Tot later, vanuit Tansen.

Liefs,

Mieke

• 02 December 2023 - 11:20

Ineke:

Dankjewel. Verder nog een fijne tijd. Erg fijn om je belevenissen te mogen lezen. Groeten uit Voerendaal.

• 03 December 2023 - 07:35

Marian Van Helvoort:

Mooi verhaal Mieke en zeker de relativering wat Oost en West aangaat! Veel plezier in Tansen en we zien elkaar weer in Nederland

• 03 December 2023 - 19:03

CLEMENTIEN:

Kan me goed indenken dat je wat rust nodig hebt na deze drukke week en voor de reis.

Je hebt het weer goed gedaan! Geniet van de resterende tijd.

Verslag uit: Nepal, Bardiyā

Terug naar Nepal.

Namaste,
Mieke.

04 November 2024

Een nieuw vooruitzicht

01 Januari 2024

Van Lutjebroek naar Bardia, op de fiets.

12 December 2023

Weer een reddende engel

10 December 2023

Verbinding

08 December 2023

Afzien en genieten
Mieke

Van november 2015 t/m januari 2016 reisde ik solo door India en Nepal, heb vele avonturen beleefd, maar vooral veel mensen ontmoet. Ik ben opgelicht in Delhi, heb in diezelfde stad een fietstocht gemaakt door een onovertroffen verkeersdrukte, vergezeld door hartsvrienden en verstokte wereldreizigers Willeke en Be. Vervolgens in Nepal een korte Himalayatrekking met 3 Nederlandse vrouwen en een gids, fijne contacten met een Italiaanse fotograaf en andere ruige Himalayaklimmers. Na 4 weken belandde ik in Bardia, nabij het daar gelegen wildpark en werd uitgenodigd op de plaatselijke school. Daar heb ik uiteindelijk 3 weken vrijwilligerswerk gedaan en via donaties uit Nederland de school van vele materialen kunnen voorzien. Hier ben ik mee doorgegaan vanuit Nederland, heb de contacten warm gehouden en ben heel blij dat ik aanstaande februari voor 4 weken terug kan gaan. Opnieuw met educatieve materialen vanuit o.a. donaties. Mijn vorige reis eindigde in India, nadat ik de grens Mahendranagar-Banbassa met paard en wagen ben overgestoken, op weg naar Rishikesh, spiritueel centrum van de wereld. Op die plek luidde ik 2016 in en kreeg spoedig enkele malen apenvisite op mijn hotelkamer. Uiteindelijk ben ik via een kort verblijf in Delhi teruggevlogen naar huis, als een rijker persoon, maar moeizaam wennend aan mijn oude wereld. Ik hoop op deze site mijn avontuur schrijvend te kunnen vervolgen. Tijdens mijn verblijf in Bardia liet deze site het afweten en heb ik mijn lezers bediend via e-mail. Mocht je interesse hebben in het vervolg, laat dit dan even weten middels een bericht op deze site. Namaste, Mieke.

Actief sinds 06 Nov. 2015